dijous, 10 d’abril del 2014

6. Futbol de rivera

Jesús Moncada i Estruga fou un escriptor en llengua catalana nascut a Mequinensa (el Baix Cinca) el 1941 i mort a Barcelona el 13 de juny de 2005. La població on va viure fins a la seva desaparició anegada per l'embassament de Riba-roja d'Ebre és l'escenari principal de la seva obra literària.
Se'l considera un dels autors en català més importants de la seva època i va rebre uns quants premis per la seva obra, entre altres el Premi Ciutat de Barcelona o el Premi Joan Crexells de narrativa o la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya, l'any 2001.
El capítol sis d'aquest llibre porta per títol "Futbol de Ribera" perquè la trama es desenvolupa en un camp de futbol situat a la banda dreta de l'Ebre, a l'hort del Ramon, el qual, uns anys abans de la guerra civil va ser devastat per una riada. Com explica Cristòfol, un vell de la vila, els visitants eren gent de secà, eixuta i corretjosa i amb prous penes sabien el què era un riu. Al veure tot el camp inundat, es van amuntegar a la zona del camp on no hi havia arribat l'aigua i l'equip local va aprofitar aquest temps per marcar sis gols, només sis, no volien burlar-se dels visitants, només guanyar-los. 
Context: Dictadura Franquista.
Gènere: Narratiu
Argument:
En el Cafè de la Granota, una fotografia del 1958, on surt l’equip de futbol de la vila d’aquells temps, dóna peu a Cristòfol, a explicar-li al cronista la següent història:
Abans de la Guerra Civil, una riada del riu Segre va devastar l’hort de Ramon de Tamariu, situat a la punta de la vila on conflueixen l’Ebre i el Segre. Quan l’aigua es va anar assecant es va decidir que el fangat restant s’aprofitaria per construir-hi el camp de futbol. El camp va quedar preciós. L’inconvenient era que la portaria de llevant, estava tocant al riu Segre i unes de les bandes donava al riu Ebre, de tal manera que a la mínima que algú xutava, la pilota anava riu avall. Ara  bé, les característiques del camp, no van afectar mai tant a un partit com el d’aquell diumenge del 1958,  contra un equip de la Vila dels Monegres.
Tot el poble hi era present i el riu Segre baixava inflat. Després de fer la fotografia de l’equip, que Pràxedes, el propietari del Café de la Granota, havia d’emmarcar i penjar al seu establiment més endavant com a record, l’àrbitre va bufar el xiulet perquè així el partit comencés.
Des del primer moment, els forasters no van parar de fer faltes, de les quals l’àrbitre no en va xiular ni una. L’ambient del públic s’anava escalfant per moments, fins i tot van amenaçar l’àrbitre de llençar-lo al riu. Tot i que les expectatives del partit eren molt dolentes, ja que l’equip local anava perdent, va succeir el que menys s’esperaven els vilatans: l’equip del poble va guanyar, gràcies al fort cabal amb què baixava el riu Segre, que va acabar frenant el riu Ebre. Aquest es va anar desbordant dins el camp i, com que els forasters no havien vist mai un riu, i menys sobre un camp de futbol, es van atemorir i l’equip del poble va guanyar amb diferència.
Narrador: El narrador-cronista del conte és intern, coneix de prop la trama del capítol.
Espai: El conte es desenvolupa en un poble a prop del Segre, en un camp de futbol força peculiar.
Temps: Es situa a la meitat del segle XX,  al 1958.
Paraules i expressions:
LLAÜTERS: Tripulants de vaixells.
ABNEGAR: Rebutjar, renunciar...
VISCA EL 14 D’ABRIL: Proclamació de la segona República.
MORI LA REPOBLACIÓ FORESTAL
FORA LA DICTADURA
VISCA LENIN
FEIXISTES AL RIU
MORI EL GOVERN
Personatges:
CRISTÒFOL: Un vell amb la memòria viva de la vil·la. És u  home graciós.

NOI: És el narrador de la història, amb ganes de saber la història i les anècdotes de la vil·la.


Nadia Valiente i Alba Baena

1 comentari:

  1. Bună ziua tuturor, mă numesc Karen Paul și sunt din Țara Galilor. Am auzit de acest ofițer de împrumut numit domnul Benjamin Lee și de investitorii săi care ajută oamenii cu împrumuturi din întreaga lume. Am găsit cu adevărat oameni care să depună mărturie despre minunata sa lucrare și am fost surprins de ce nu am găsit această companie la timp. Nu am crezut niciodată ce spun oamenii despre companie până când nu am depus cererea și am încercat, suma pe care o căutam era mare și era pentru imobiliare suma împrumutului era de 10,5 milioane de dolari SUA, așa că am aplicat și domnul Benjamin Lee a vorbit pentru mine , dar din moment ce împrumutul meu a fost mare, mi-au luat doar 5 zile lucrătoare pentru a obține împrumutul, deoarece mi-au spus că serviciul de împrumut este de 48 de ore pentru a obține împrumutul. singurul lucru pe care mi l-a sfătuit să fac a fost să plătesc o taxă de aplicare, care este o taxă de procesare pentru împrumutul meu, când mi-a spus că, odată ce m-am speriat, a fost o înșelătorie, dar am spus să încerc, am solicitat un comision care a fost declarat și asta e tot ce am depus în mai puțin de 5 zile lucrătoare, așa cum a spus el, totuși, am primit un mesaj de la banca mea că suma de bani care era de 10,5 milioane de dolari a fost creditată în contul meu bancar și tot ce ține de detaliile banilor și cine de la compania de împrumut a domnului Benjamin Lee care m-a ajutat când am văzut-o prima dată am fost surprins, nu mi-am crezut niciodată ochii, dar a fost adevărat ... așa că mi-am spus, așa cum alte persoane care au ajutat să depună mărturie despre faptele lor bune mi-au permis să fac treaba mea, deci nu este ușor să văd online o companie legitimă de împrumuturi, așa că oricine din orice parte a lumii care are nevoie de un împrumut online nu este păcălit, solicită de la această companie Numai ei pot ajuta. Am confirmat acest lucru și este adevărat că sunt atât de fericit și știu că această companie va face pe ceilalți oameni mai fericiți decât mine. puteți contacta această companie prin poștă sau WhatsApp, dar am folosit WhatsApp deoarece adresa de poștă mai rapidă a companiei este +1 989-394-3740, 247officedept@gmail.com. Mulțumesc tuturor, salutări, Karen Paul din Țara Galilor.

    ResponElimina